Het verkoopklaar maken en begeleiden van de overname en afbouw van Staalbankiers

Issues voor project

Staalbankiers was een bank voor vermogende particulieren en kleinere en middelgrote instellingen. De private banking-activiteiten van de bank werden in 2016, het jaar van zijn 100-jarig bestaan, overgenomen door Van Lanschot Bankiers. Als kleine bank was het voor Staalbankiers onmogelijk geworden om op een kostenefficiënte wijze te blijven voldoen aan de toenemende eisen op het gebied van wet- en regelgeving, efficiëntie en technologische vooruitgang. ProMinded werd in 2014 ingeschakeld om de eerder ingezette private banking-strategie door te voeren (change the bank) naast alle dagelijkse activiteiten (run the bank). Een complex en bankbreed verandertraject moest leiden tot een duidelijke propositie en meer efficiëntie om Staalbankiers zo aantrekkelijker te maken voor een mogelijke overnamepartij. Deze werd in 2016 gevonden in Van Lanschot Bankiers. ProMinded begeleidde de migratie naar Van Lanschot en ondersteunt Staalbankiers bij het inleveren van de bankvergunning en de verdere afbouw van het bankbedrijf.

Aanpak & verbeteringen

Begin 2015 stelden Staalbankiers en ProMinded samen een programma (Voyager) op voor een grote bankbrede verandering met een herstructurering van de balans. Daarbij werden alle afhankelijkheden, risico’s en resources in kaart gebracht. Het doel van het programma was om alle activiteiten die niet tot de private banking-strategie behoorden te rationaliseren, af te bouwen of dusdanig over te dragen dat de risico’s beheersbaar zouden blijven, met een minimaal ongewenst cliëntverlies en behoud van de reputatie van de bank en moederbedrijf Achmea. Het Voyager-programma raakte alle facetten van de bank: van de klant, de propositie en het operating model tot de IT en de herstructurering van de balans. Na het vaststellen van het plan en het scherpstellen van de propositie werd in juni 2015 de kredietadministratie overgedragen aan Stater. Begin juli werd een groot deel van de kredietportefeuille en -activiteiten overgeplaatst naar Achmea Bank. Daarmee was de weg vrij om andere niet-private banking-activiteiten te beëindigen. Eind 2015 werd het particuliere betalingsverkeer sterk beperkt en het zakelijke betalingsverkeer geheel beëindigd. Parallel werd de organisatie afgebouwd. Na de overname begeleidde ProMinded de bancaire run-off, waarin de resterende cliëntposities werden overgedragen en afgebouwd, en de technische run-off, waarbij opslag van historische data en het afbouwen van de systemen centraal stonden. De laatste stap was de begeleiding van de juridische run-off met als focus de intrekking van de bankvergunning, het overdragen van de laatste resterende activiteiten (legacy) aan Achmea en tot slot de ontruiming van het kantoorpand.

Resultaat

Cliënten zijn met hun effectendienstverlening relatief geruisloos overgegaan naar een goed bekendstaande private bank. Cliënten met kredieten gingen op dezelfde manier over naar Achmea Bank. Voor aandeelhouder Achmea hebben we een verlieslatende bank afgebouwd die niet tot de kernactiviteiten van Achmea behoorde. We hebben dit gedaan zonder reputatieschade voor Staalbankiers en het moederbedrijf. De Nederlandsche Bank (DNB) zag een gecontroleerde afbouw van Staalbankiers. De bankvergunning werd op 25 september 2017 ingetrokken. Van Lanschot kreeg er 2.000 nieuwe cliënten en enkele nieuwe effectenproposities bij en nam tevens de bankiers en effectenspecialisten (voor de klant vertrouwde gezichten) van Staalbankiers over. 

Meer weten over dit project

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.