Floor van Workum, CEO en mede­oprichter van Vista Hypotheken

Het is mijn taak om vragen te stellen en mensen te challengen

Floor van Workum is CEO en een van de oprichters van Vista Hypotheken, een fris, nieuw hypotheeklabel waarmee Rabobank een jonger, maatschappelijk bewust publiek  wil aanspreken. Twee jaar na de lancering brak de coronacrisis uit.

“We gingen meteen in de actiemodus.”

Ze mist de dynamiek van het samenzijn met alle collega’s op kantoor, maar thuiswerken en beeldbellen – zoals nu – werkt eigenlijk best goed en scheelt veel tijd. “We gaan zéker ele­menten uit de coronatijd behouden. Zo heb ik dus écht geen zin om straks weer in de file te staan”, lacht Floor van Workum haar aanstekelijke lach. “Maar even serieus, als corona ons iets heeft geleerd, dan is het wel hoezeer we met elkaar verbonden zijn. Elke schakel in de koopwoningketen is verbonden met de volgende. We zullen daarom veel meer moeten samenwerken om resultaten te behalen.”

Actiepuntenlijst

Half maart kondigde het kabinet aan dat scholen, kinderdag­verblijven en horecagelegenheden dicht moesten om ver­spreiding van covid­19 tegen te gaan. “Niemand wist precies wat er ging gebeuren”, blikt Floor terug. “We zijn dat weekend meteen gaan bellen met onze klanten en businesspartners. Wat komt er op jullie af en hoe kunnen we jullie helpen? Op basis daarvan hebben we een actieplan gemaakt.” Een sectorbreed initiatief bood klanten in acute geldnood drie maanden uitstel van betaling. Daarna werden de processen gedigitaliseerd. “Dat klinkt nu heel suf”, vindt Floor, “maar er werd nog veel met papier gewerkt. Consumenten en adviseurs waren bezorgd om hun gezondheid en die van anderen en wilden dat niet meer. Onze intermediairs en onafhankelijke makelaars hadden behoefte aan een volledig online proces met webcamcontact en digitale handtekeningen. Binnen twee weken hadden we ook dit geregeld.” Een ander initiatief dat in coronatijd ontstond, is het ‘woon­ketenoverleg’. Floor: “Dit is een tweewekelijks overleg met alle disciplines uit de koopwoningketen: de NVM, adviesorga­nisaties zoals Vereniging Eigen Huis, geldverstrekkers en het notariaat. Samen kunnen we precies in de gaten houden wat er in de markt gebeurt.”

Betalingsmoraliteit

Vooralsnog lijkt de koopwoningmarkt redelijk ongevoelig voor corona, maar dit kan volgens Floor veranderen. “In het begin gingen mensen massaal ‘nog even’ een woning kopen of hun hypotheek oversluiten. De aanvragen namen met 60 tot 80 procent toe”, vertelt Floor. “Daarna is de situatie lang­zaam genormaliseerd. Het is in bepaalde mate onzeker wat er gaat gebeuren als de werkloosheidscijfers omhoog gaan en de overheid het pakket aan steunmaatregelen voor ondernemers afbouwt.” Ten tijde van het interview, half augustus, lijken de problemen voor huizenbezitters nog mee te vallen. “Bij klanten die in loondienst zijn, zien we weinig verandering qua betalings­gedrag. Sommige zzp’ers hebben het moeilijk, maar slechts een handjevol klanten van Vista Hypotheken maakt gebruik van uitstel van betaling.” Volgens Floor is dit deels te verklaren door de hoge betalings­moraliteit die in ons land heerst. “Nederlanders betalen hun hypotheeklasten alleen niet meer als het écht niet anders kan. Door de stijgende huizenprijzen en de aflossingsplicht blijft er bij verkoop bovendien geen of een beperkte schuld over. Daardoor valt het risico in de praktijk mee. Wel staan we continu in contact met klanten die mogelijk in de problemen kunnen komen. Want voorkomen is beter dan genezen.”

Korte lijnen

Als directeur van een jonge onderneming zit je natuurlijk niet te wachten op welke crisis dan ook. Desondanks blijft Floor pragmatisch en optimistisch alle uitdagingen het hoofd bieden die door corona op haar pad komen. “Het helpt als je in je leven crises hebt meegemaakt. Dan weet je dat het ook weer voorbij gaat en het linksom of rechtsom op een bepaalde wijze weer goed komt”, stelt Floor nuchter. “Je kunt je heel druk maken, maar niemand kan de toekomst voorspellen. Je kunt wel kíézen hoe je in een moeilijke periode wilt acteren. Zo stellen wij ons flexibel en open op, kijken we naar de feiten en naar wat er nodig is, en gaan we dat gewoon dóén. Dat is juist het voordeel dat wij als kleine, jonge organisatie hebben. De lijnen zijn kort, waardoor we snel in actie kunnen komen.”

Restart of reset

De afgelopen maanden werd vaak verlangend gesproken over een snelle terugkeer naar normaal. Floor heeft hier een andere kijk op: “Ik heb geen behoefte aan een restart. Mijn wens is dat deze crisis leidt tot een reset, waarbij dingen écht gaan veranderen. Er zijn zoveel zaken die beter kunnen. Neem het woonketenoverleg. Dat was er tot voor kort nog niet, terwijl het enorm waardevol is gebleken. Gek, toch? Tijdens deze crisis is er een voedingsbodem voor samenwer­ king en praktische oplossingen, terwijl we dit vijf jaar eerder ook al hadden kunnen doen.” Floor vindt dit hét moment om als sector door te pakken als het gaat om de verduurzaming van huizen. Verder hoopt ze dat het thuiswerken en het saamhorigheidsgevoel ook na corona blijven. “Het is goed dat we ons zijn gaan realiseren dat we kwetsbaar en afhankelijk van elkaar zijn. Dat niet alles gaat om euro’s. En dat het geen kwaad kan om iets meer liefde, waardering en respect voor elkaar hebben. Hopelijk kunnen we deze lessen behouden.”

Curriculum Vitae

Floor van Workum (36) studeerde Kunstgeschiedenis en kwam vervolgens ‘per ongeluk’ bij Rabobank Groep terecht, waar zij werd opgeleid tot bankier. In april 2018 lanceerde ze samen met Hikmet Sevdican een nieuw, jong hypotheeklabel. Vista Hypotheken biedt niet-complexe hypotheken voor jongeren en zzp’ers en completeert hiermee het hypotheekaanbod van Rabobank Groep (Rabobank Hypotheken en Obvion). Het label wordt gefinancierd door pensioenfondsen en verzekeraars en heeft met meer dan 10 duizend verstrekte hypotheken en zo’n 8 miljard euro aan commitments van investeerders een mooie positie verworven in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Beste nieuwe hypotheekverstrekker

Vista Hypotheken won in 2019 én 2020 een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt voor de beste hypotheek­ verstrekker jonger dan drie jaar. Vista Hypotheken werd vorig jaar met open armen ontvangen vanwege de scherpe rente en de volgens velen goede en klantvriendelijke voorwaarden. Dit jaar is dat niet anders. Advieskantoren hebben daarnaast grote waardering voor de snelheid waarmee ook in deze drukke tijden adequaat op vragen wordt gereageerd. De persoonlijke aanpak en de flexibele opstelling van de acceptanten, leveren eveneens de nodige bonuspunten op.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.